14 Nisan 2010 Çarşamba

1934'de kaybedilen şampiyonluğun hikayesi



Tarihin sayfalarında dolaşırken bazen zaman kavramını yitiriyorum. Federasyon kavgaları, hakem rezaletleri, Galatasay’ın üçkağıtları, Beşiktaş’ın duruşu sanki bugünün haberleriymiş gibi, hani isimleri çıkartıp haberleri koysam, kimse farkı anlamayacak. Çoğu zaman okuduğum haberin bundan 75-80 yıl öncesine ait olduğuna kendimi inandırmak için tekrar tekrar derginin kapağına bakıp kontrol ediyorum. Örnek mi? İşte size Beşiktaş’ın 1933-1934 yılı şampiyonluğunun hikayesi…

1933-1934 sezonu çok hareketli geçmiştir. Fenerbahçe İstanbul Ligi'ni lider götürürken, 23 Şubat 1934 tarihindeki Galatasaray maçında büyük kavgalar çıkmış, Galatasaray'dan 8, Fenerbahçe'den 9 futbolcu hak mahrumiyetine çarptırılmıştır. (bazıları iki takım arasındaki ezeli rekabeti bu maça bağlar) Beşiktaş’la yapılan lig maçında ise hakem, Beşiktaşlıların arabasıyla gelmiş, maç boyunca da Fenerbahçelileri deli edecek kararlar alarak maçı içinden çıkılmaz bir hale getirmiştir.
Beşiktaş’ın Eyüp maçı ise bir başka alemdir. Eyüp anlaşılmaz bir şekilde en iyi oyuncularından yoksun çıkmıştır maça. Üstelik hakem Şazi bey’de oyunu “çok fena” idare etmiş, yanlış kararlar alıp, faulleri görmezden gelmiştir Şazi bey önce 15. dakikadaki golde Beşiktaş’ın açık ofsaytını görmemiş, ardından birinci yarının sonralarında verdiği bir uydurma penaltı ile Beşiktaş ikinci yarıya 3-0 önde girmiştir. İkinci yarının başında Beşiktaş’ın attığı 4. gole 70. dakika Eyüp’ün sol içi Mesalim attığı golle cevap vermiş ancak hakem ofsayt gerekçesiyle golü saymamış, bunun üzerine Beşkitaş’ın müdafilerinden biri Mesalim’e yumruğu indirmiş, çıkan kavga sonrası Eyüp takımı maçtan çekilmiş, Mesalim de soluğu karakolda alıp kendisine vuranı şikayet etmiştir. (1934 yılı Olimpiyat dergisinin yalancısıyım)
Sezonunun son haftasına gelindiğinde eğer Fenerbahçe Galatasaray’ı yenerse şampiyon olacak, yenemezse şampiyon Beşiktaş olacaktır. Fenerbahçe maç öncesinde idari heyete B takımından oyuncu oynatmak için baş vurur. Aldığı cevap eğer oynatırsa diskalifiye edileceği yönündedir. Oysaki sahaya çıkan Fenerbahçe’yi bir sürpriz beklemektedir. Rakibi Galatasaray’da B takımından tam 3 oyuncu yer almaktadır. Maç 0-0 biter. Fenerbahçe Galatasaray’ın gayri nizami oyuncu oynatmasına itiraz eder. Bu itiraz futbol heyetinde ve mıntıka merkezinde konuşulduktan sonra maçın tekrar oynanmasına karar verilerek Türkiye futbol Federasyonuna havale edilir. Federasyon ise bu kararı onaylamaz. Beşiktaş şampiyon olur. (Çok şaşırtıcı değil mi:-))

Hakkını vermek lazım. O zamandan bu zamana değişen şeyler de var. Örneğin bu yazıların yer aldığı Olimpiyat spor mecmuası bir Galatasaray’lı olan Sadun Galip’ ait. Ona rağmen yazılarında bugünün kalemşörlerinden farklı olarak tarafsız davranabiliyor. Yukarıdaki resim 0-0 biten maçın ardından Fenerbahçe’nin şikayeti ile ilgili yazılmış bir yazı. Yanlışlığı yapan kendi takımı olmasına rağmen bahaneler üretip, Fenerbahçeye saldırmıyor ya da , Fenerbahçe şampiyon olacağına kardeş takım Beşiktaş olsun demiyor. Dahası Federasyonu eleştiriyor.
Ama öte yandan geçen bunca zaman içinde Federasyon, Hakemler, Beşiktaş, Galatasaray hiç değişmemiş ve Fenerbahçe o zaman olduğu gibi bugün de hepsine tek başına kafa tutup mücade etmeye devam ediyor. Ne mutlu ki Fenerbahçeliyim.

1 yorum:

h.gulmus dedi ki...

Merhabalar sevgili Fenerbahçeli kardeşim, anladığım kadarıyla sende eski maç hastalarındansın (benim gibi :))... ayrıca macanilari.com a Kayhan Kaynak nicki ile yazılar yazıyorum. macanilari.com un yöneticisi Mehmet Ali adında capcanlı bir kişi. Tanışmanı isterdim.
Yazında belirttiğin Olimpiyat dergisinden daha değişik yazıları ve maç notları varsa macanilari.com la da paylaşmanı beklerim.
Çalışmalarında başarılar. Emeğine sağlık.
h.gulmus@mynet.com