2 Haziran 2011 Perşembe

"Konfor ve Sistem"

1984-1985 sezonu basketbol play-off finalinde Galatasaray-Fenerbahçe ile karşılaşırken GS teknik komite başkanı Yalçın Granit şöyle diyor :
Aşağıda 3 maçın künyesi var. Orada adı sığmadığı için M.Elle diye yazılan isim aslında G.Saray'ın Amerikalı oyuncu Michealle Scearce. Paul Dawkins de Amerikalı ama Türk vatandaşı olmuş.Nihat İziç'de Yugoslav ama Türk asıllı (ki bir sezon sonra Danıştay kararı ile Türk olacak..) yani yabancı sayılmaz.Özetle ligdeki takımlardan daha fazla yabancı oyanatan bir konfor ve sistem hakim.

Normal sezonda ilk maçı Fenerbahçe 83-81 kazanıyor,ikinci maçı 94-93 kaybediyor.

Final Serisinde Fenerbahçe iyi direniyor ama Efe-Calvin  rakibin 3 yabancısına yetmiyor.Seriyi 2-1 Galatasaray kazanıyor.

Sezonon son maçı ,Cumhurbaşkanlığı Kupası maçında Ankara'da olağanüstü bir kalabalık var.Bizde de Fenerbahçe'yi görmenin mutluluğu...İlk yarıyı Fenerbahçe 15 sayı önde kapatıyor.Yıllar sonra o dönemde Fenerbahçe'de oynayan Hakan Artış'a sormuştum ,"Nasıl oldu da 15 sayı öne geçtiğimiz maçı verdik?" diye..."elimiz ayağımız tutulmuş gibiydi" demişti...Hala gözümün önünde Aliço'nun Hakan'ın inanılmaz  top kayıpları,çembere değmeyen şutlar...Cumhurbaşkanlığı Kupası da Galatasaray'ın oluyor...
...
Final maçları bittiğinde İslam Çupi şöyle demiş : "Dün akşam Spor Sergi Sarayı'nda basketbol değil Fenerbahçe-Galatasaray oynuyordu.Başka hangi rekabet,başka hangi öldüresiye mücadele Türkiye'de ezeli rekabet olabildi ?.....Şimdi elinizde tuttuğunuz gazeteler G.saray'ın kazandığı ve F.Bahçe'nin kaybettiği bir final yazıyorlar.O bitti ama ezeli rekabet asla bitmeyecek"

Camia olarak yorgun bir sezon geçirdik ancak ezeli rekabetin anlamını çok iyi biliyoruz.

Bu defa "Sistem ve Konfor" yok,basketbol var...

1984-85 Final Serisi Maç Künyeleri:
1.maç:G.Saray-Fenerbahçe 89-83


2.maç Fenerbahçe-G.Saray 90-83
3.Maç G.Saray-Fenerbahçe 74-68

1 yorum:

Adsız dedi ki...

yillardir turkiye'de oynayan schumpert da gs'ye gelince turk mu yapildi? seneye turk statusunde oynayacak deniyor.

kadin baskette de melisa diye zenci bir basketbolcu var.

masallah, nufus ve vatandaslik isleri gs basketbol subesi gibi calisiyor.