Papazın çayırı, Fenerbahçe Spor Kulübü tarafından kiralandığında yıl 1929’dur. Fenerbahçe bakımsız stadın tribünlerini onarır, sahasını ve atletizm pistini yeniler.
13 Mayıs 1932’de 150 sporcunun katılımıyla kurdele kesilir yeni haliyle, dualar eşliğinde Fenerbahçe Stadı açılır. Hala yapacak çok iş vardır…
5 Haziran 1932 gecesi Fenerbahçe tarihi için karanlık bir gecedir. Kulüp binası, içindeki tüm malzeme ve kupayla yanar.Fenerbahçe ortada kalmıştır. Fenerbahçe Kulübü bir bildiri yayınlar ve yazıyı şöyle bitirir:
Hayatın mütemadi bir mücadele olduğunu, mücadelesiz, ızdırapsız, emeksiz, elemsiz, hayatta gerek fert ve gerek millet itibariyle muvaffak olmak imkanı olmayacağını Türk gençliğine hatırlatan büyük Gazi’nin nasihatleri bu elemli günlerimizde bizim için en büyük teselli ve kuvvet menbaı olacaktır.
Fenerbahçelileri, Kulübümüzün maruz kaldığı felaket nispetinde büyük olan vazifeye davet ediyoruz.
Cumhuriyet ve Milliyet Gazeteleri bir yardım kampanyası başlatır.
Kampanyaya bağışlar yağmaktadır.
21 Haziran 1932 Salı günü Cumhuriyet Gazetesinin 1. sayfasında şu haber vardır:
“GAZİ HAZRETLERİ FENERBAHÇE’YE 500 TL TEBERRU ETTİLER”
“Büyük Vazifeye” en büyük bağışı yapanın ismi bugün de Fenerbahçe Kulübü’nün en büyük gurur kaynağıdır.
Mustafa Kemal bu parayı kendi cebinden ,doğrudan Fenerbahçe’ye bağışlamıştır…
Gazetelerdeki yardım kampanyasından da 791 TL gelmiştir.
Fenerbahçe kiracısı olduğu stadı almak için yaptığı başvuru 13 Temmuz 1932’de Bakanlar kurulunda kabul edilir. Böylece Fenerbahçe, Türkiye’de stat mülkiyetine sahip ilk ve tek spor kulübü olmuştur.
Buraya kadar okuyanlardan “evet biliyoruz 1 TL’ye verildi“ diyenler çıkacaktır.
Yanlış bilgi! Toplam satış bedeli 9.000 TL’dir 10 eşit taksitte ödenecektir. Bu kolaylığı sağlayan kişinin adı bugün stadyumun da adıdır: Şükrü Saraçoğlu!
1933’de düzenlenen ve 50 kuruştan satılan piyango biletlerinden gelen gelirlerle stat yenilenir, tribünler uzatılır, harap bina onarılır… Artık ülkenin en modern stadı Kadıköy’dedir…
Fenerbahçe Stadı’nın hikayesi uzundur, karmaşıktır, bir başka zaman detaylarıyla yazarız.
Ancak Rapaiç Antep maçında o golü attığında veya 2010’un son maçından sonra göz yaşları dökülen stadın temeli çok sağlamdır… Fenerbahçeliler özellikle o 500 TL bağışı hiç unutmazlar!
Fenerbahçeli olmak tarif edilemez denir, aslında doğrudur da.. Zordur!
Belki yukarıdaki kısa yazı tarifler arasına girebilir…
Not:Bilgiler Rüştü Dağlaroğlu’nun Fenerbahçe Tarihi ve Alp Bacıoğlu’nun Zaman Tünelinde Fenerbahçe kitaplarındandır.
(*) 19.01.2011 tarihinde ANTU'da yayınlanmıştır.
4 yorum:
dün ntv ye çıkan gs tarihcisi fb ye 1 tl ye verildi diyerek fb ye kıyak geçildiğini ima etmişti .
Stadın 1 TL'ye değil de 9,000 TL'ye verildiğine dair belge vesaire var mıdır? Hani merak edenlerin gözüne sokmak için lazım olabilir. Tabi bir de 9,000 TL'nin bugünün parasıyla nasıl bir meblağ olduğunu da netleştirmek gerekir. Mustafa Kemal'in 500 TL bağışladığı, gazete kampanyasıyla 791 TL toplanan dönemde 9,000 TL'nin karşılığı, örneğin Amerikan Doları olarak ne kadar ediyor acaba?
Şu soruyu sormayı unuttum; Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı ve onun üzerine inşa edildiği arazi şu anda kimindir? Fenerbahçe Spor Kulübü'nün değil herhalde ki, sık sık gündeme kulübün stadın tapusuna talip olduğu konusu geliyor. O zaman stadın üzerinde bulunduğu arsa ne zaman devlete geçti yeniden? Ve hangi koşullarla?
stadın hikayesinin geri kalan bolumunu de yazacagim :)
özetle Fenerbahce stadını buyutebilmek için finans kaynagi bulamamis,neticesinde tapusunu devlete vermis,stadın yapımını devlet ustlenmis,o yillarda toki olamdigi icin yapılması 20 yıl surmus ve 1982'de acilmistir.
9.000-TL konusu Rustu Daglaroglu'nun kitabinda mevcuttur.Asr-i Fener'de de olabilir...
"Fenerbahçe çok makul bir fiyata tapuyu almıştır" şeklinde yazar.Zaten kiracı olarak stada döneme göre çok büyük bir yatırım yapmıştır,başka birisinin o araziyi alması mümkün değildir...
Reşat Altını olarak bedeller Fenerbahçe Tarihi kitabında mevcuttur.
Yorum Gönder