1 Temmuz 2010 Perşembe

"Çifte Şampiyonluk" İçin Favoriniz Kim ?

Franz Beckenbauer abimizin kariyerinde çok sağlam bir rekor var.

Dünya Kupasını hem futbolcu(1974) hem de antrenör olarak(1990) kazanmış. “Mario Zagallo da o işi yapmış ne var bunda büyütecek ?” diyen çok anti-franzçı olduğunu biliyorum.Hatta onlar söylemeden ilave edelim “Maradona ve Dunga’da bu yolda yürüyorlar”

Ancak Franz Abi ,Şampiyon Kulüpler Kupası /Şampiyonlar ligi’ni de hem oyuncu hem antrenör olarak kazanmış ! Alman ligini de…İşte böylesi "çifte şampiyonluk" yaşayanı bulmak mümkün değil !

Peki ,Türkiye liginde formasını giydiği takımla "hem oyuncu hem antrenör olarak lig şampiyonluğu" yaşayan var mı ?

Var !

Önce Fikret Arıcan !
Fenerbahçe’nin 1935 Türkiye Birinciliğinde,1937 ve 1940’daki Milli Küme Şampiyonluklarında oyuncu ,1945 ve 1946 Milli küme Şampiyonluğunda hem oyuncu hem antrenör olarak Şampiyonluk yaşamış.Fenerbahçe marşında da adı geçen Fikret Arıcan ,Fikret Kırcan ile karışmasın diye “Büyük” Fikret olarak anılır .Yaşına hürmeten verilen “büyük” unvanını olağanüstü kariyerine de çok yakışmıştır desek abartı olmaz.Oyuncu ve antrenör olarak şampiyonluk yaşamasından 40 sene sonra Fenerbahçe’de başkanlığı yaptığı dönemde de şampiyonluk (1984-85) yaşarak kırılması imkansız bir rekora sahip olmuştur ! Belki gün gelir onun adı da bir yerlere verilir...

Beşiktaşlı Eşref Bilgiç de Beşiktaş’ın 1941 ‘de Milli Küme’yi kazanan kadrosunda oyuncu ,-bir çok kaynağa göre-1957’de kazanılan Federasyon Kupası’nda teknik adam olarak şampiyonluk sevincini yaşamış.

Geçen sene bu zamanlar bu yazıyı yazsaydık “1959’dan sonra bu başarıyı gösteren yok “ der,bitirirdik.

Ertuğrul Sağlam, aynı forma altında olmasa da, 1995 ‘de Beşiktaş’da oyuncu ,2010’da Bursaspor’da antrenör olarak şampiyonluk resimlerinde yer alarak 1959 sonrası “profesyonel” ligde bu "çifte şampiyonluk yaşayan adam" apoletini omzuna takan ilk isim oldu.

Bülent Uygun ,Ertuğrul Sağlam gibi futbolculuğunda başka,antrenörlüğünde başka forma ile , Şenol Güneş ise futbolculuk ve teknik adamlığında aynı forma ile daha önce bu apolete çok çok yaklaşıp kaçıranlardan.Hala da bu şansları var...

Rıza Çalımbay,Bülent Korkmaz ,Samet Aybaba ,Mehmet Özdilek,Tolunay Kafkas da bugün itibariyle elbette adaylar ama favori değiller.

En büyük favoriyse işe başlayalı henüz 3-4 gün oldu...
Yolu(muz) açık olsun !
(24 Mayıs 2011)

2 yorum:

Unknown dedi ki...

Boyunlara takılan çiçekler bile aynı mı ne :)

shadowtr dedi ki...

İşte bu geleceği görmek değil de nedir?