20 Şubat 2012 Pazartesi

Fenerbahçe Bir Parti Olsa!

Fenerbahçe Kulübü Başkanı ve ileri gelenleri “şike” yapmaktan yargılanıyorlar. Aylardır tutuklular! Bugünlerde Silivri’de mahkeme de başladı. Bakalım kaç gün ya da ay sürecek?

Şike nedir? Halkımızın çoğu bu Fransızca sözcüğü yeni öğrendi. Türlü yorumlar yapıldı, aklı eren ermeyen konuştu. İşin içinde para olunca kamunun dikkati artıyor. Hele Fenerbahçe gibi yüz yıldır yaşayan, daha yüz yıl da yaşayacak ulusal bir değerimize yapılan bu davranış hoş karşılanmıyor, işin içinde başka şeyler aranıyor….

***

Önce şu “şike” nedir?

Türkçe Sözlük’ten alıyorum:

“Bir çıkar karşılığında anlaşarak maçın sonunu değiştirecek biçimde uzlaşmalı bir spor karşılaşması yapma. Bir çıkar karşılığı, anlaşarak bir iş yapma, danışıklı dövüş. Bir çıkar karşılığında anlaşarak bir spor karşılaşmasını değiştirecek biçimde davranmak. Bir çıkar karşılığı anlaşarak bir işte ona göre davranmak.”

Ben Fenerbahçeliyim. O kadar ki Galatasaray Lisesi’ne gitmedim. Fransız ilkokulu kapandığında Galatasaray’a yazdırmak istediler, karşı çıktım. Boynunda, kuşağında sarı lacivert renkler taşıyan bir çocuk… Hep Fener’den yana olan haberleri, radyodan Fener’in başarılı maçlarını dinlemek!.. Ağabeylerim de Fenerli idi. Babam da bizi kandırmak için gençliğinde Fenerbahçe’de oynadığını anlatırdı. Bir masal gibi dinlerdik. Bir gün bir mektup verdi, Fenerbahçe’nin ünlü kaptanı Zeki Rıza’nın babama yazdığı bir mektup: “Sen aramızdan ayrıldıktan sonra maçları kaybetmeye başladık. Bırak avukatlığı gel aramıza.” Nasıl şaşırmıştık. Cami avlusundan geçerken ayağına gelen topu doğru dürüst ileriye atamayan babam!.. O mektup hâlâ bende durur. Gizli bir hazine gibi saklamışım….

***

Başbakan da Fener’de oynamak istemiş. Ama olmamış, yetkililer demek beğenmemişler, o da İETT takımında bir süre oynamış. Arada bir topa vuruşundan da belli olur eski futbolculuğu!.. Ama niye Fenerli Tayyip, Fenerbahçe’nin şike yapıp maçları parayla kazandığına inandı, ona yapılanlara ses çıkarmadı. Fener’in ünlü başkanının tutuklanıp mahkemeye verilmesine, iddianamelerde yüz yıllık cezalarla suçlandırılmasına ses çıkarmadı !

***

Fenerbahçe yalnızca bir kulüp değil, yüz yıldır Türk halkının başlıca sevgilisi!.. Bir siyasal parti olsa, ilk genel seçimde birinciliği alır… Başkanına uygun görülen çirkin davranışı protesto etmek için on binlerce yandaş, ağabeylerini hapishane kapılarında bekliyor, adalet önünde içtenlikle destekliyor.

Fenerbahçe gibi bir ulusal değerimize yapılan bu çirkin davranış, spor tarihimize utanç sayfası olarak geçecektir.


Oktay Akbal

19 Şubat 2012-Cumhuriyet



Hiç yorum yok: